NA ČEPU

u nás najdete nefiltrované a nepasterované světlé ležáky z panského pivovaru Vlachovo Březí

BŘEZÍ KOZA

 

11,7⁰ ORIGINAL BŘEZÍ KOZA

Plná vyvážená lehce nasládlá chuť. Světlý ležák, sytě zlatavá barva, hustá krémová pěna a plná sladová chuť českých sladů a jemné aroma žateckých chmelů Žatecký polaraný červeňák, Magnum a Agnus, které je doprovázeno osvěžujícím řízem a vysokou pitelností. Pivo je nefiltrované a nepasterované.

OBJ. ALK. 4,6 %
EPM 11,70 %
BARVA 14 EBC
HOŘKOST 32 IBU

11,2⁰ HOP HOP HOP BŘEZÍ KOZA

Světlý ležák s výraznou, ale jemnou hořkostí, zlatavou barvou a plnou sladovou chutí.
Typický charakter hořkosti byl dosažen třemi druhy žateckých chmelů a chmelením ve čtyřech fázích. Výborná pitelnost a hustá pěna, která je prosycena jemným chmelovým aromatem zaujme každého milovníka hořkých, spodně kvašených a dlouho ležených piv.

OBJ. ALK. 4,3 %
EPM 11,20 %
BARVA 11 EBC
HOŘKOST 37 IBU

PROČ pivo z Panského pivovaru Vlachovo Březí ?

Hledám věci, které mají hlubší smysl. Proto jsem odešel z korporátního světa a začal dělat něco, čemu věřím, že je správné.

Jako spotřebitele mě uráží, jak většina velkých firem v honbě za ziskem ztrácí respekt ke svému řemeslu a ke svým produktům. Ať už jde o rohlíky, šunku nebo bohužel i to naše vyhlášené české pivo. Tradiční receptury a tradiční postupy dostávají co proto a nahrazují se levnějším, rychlejším a méně kvalitním.

S hrdostí na českou pivovarskou tradici chci dělat pivo tak, jak si myslím, že se dělat má a vrátit lidem to, co jim ti velcí vzali.

Radek, zakladatel pivovaru

Pivo je můj koníček, moje vášeň. Proto jsem do toho šel, abych vařil pivo tak, jak si myslím, že se vařit má. S respektem k našim předkům a řemeslu, které oni dostali na úplný vrchol ve světě. S vášní k pivu a hrdě na to, co dělám. Živé, nefiltrované, nepasterované pivo plné chuti.

Jarda, sládek a spolumajitel

Kvašení v otevřených kádích

Otevřené kvašení piva je založeno na staletých tradicích a je specialitou tradičního českého pivovarnictví. Během hlavní fermentace v otevřených kvasných kádích dochází k pomalému kvašení, čímž se zachovává originální receptura a jedinečná chuť piva. Drtivá většina dnešních průmyslových pivovarů používá pro tento proces uzavřené tanky, kde je hlavní fermentace piva zrychlena zvýšeným tlakem. My jsme se rozhodli dělat pivo tak, jak si myslíme, že se dělat má a vrátit lidem to, co jim ti velcí vzali. Díky pomalé fermentaci má naše pivo dostatek času k hlubokému kvašení ještě před samotným zráním v nádržích a utváří si svůj jedinečný charakter s podmanivou chutí.

Chmelové aroma díky chmelení 4x

Chmel je nenahraditelnou surovinou, bez které se neobejde tradiční výroba piva. Právě díky této výjimečné rostlině získává pivo svou hořkou chuť a ušlechtilé aroma. Každá odrůda chmele je však specifická trochu jinak a je důležité vědět, jak s touto alchymií naložit. V našich recepturách nejvíce využíváme Žatecký poloraný červeňák, který patří mezi nejvýznamnější odrůdy chmele pěstované v České republice. Přednostmi této odrůdy jsou charakteristické aroma a lahodná nahořklost, které ještě více umocňují tradiční odkaz pivovarnického řemesla.

Dvojnásobná doba zrání ležáků

Některé věci nelze uspíšit a u doby zrání to platí obzvlášť. Právě v tento čas probíhá dokvašování, během kterého se pivo sytí oxidem uhličitým a definuje se jeho výsledná chuť. Doba zrání se poté liší v závislosti na typu a stupňovitosti piva. Stejně tak je proces přesně vyměřený na míru dané receptuře a osobitosti piva. Ležáky získaly své pojmenování právě díky dlouhé době zrání. Ty naše zrají v řádu 8 až 10 týdnů, což je dvojnásobně delší doba oproti standardu. Tento delší čas zrání poté dotváří tu onu nezaměnitelnou chuť a jedinečný říz našich piv.

Unikátní charakteristika plné chuti a nižšího objemu alkoholu

K naší filozofii patří víra v tradice a poctivost. Tento odkaz jsme se rozhodli vtisknout do našich piv, a proto jsme pyšní, že můžeme lidem nabídnout ležáky v nekompromisní kvalitě. Nejen samotné kvality, ale i unikátní chuti našich piv dosahujeme skrze kvalitní české suroviny, ze kterých nehodláme slevit. Celý koncept výroby našich piv poté dotváří tradiční postupy, ze kterých také nechceme ustoupit. Díky tomu všemu máme možnost navázat na tradici živého nepasterizovaného piva, které má menší obsah alkoholu, ale o to větší množství zbytkového extraktu, jenž dává našemu pivu charakteristickou plnost.

Sládek pivovaru spolumajitelem

Pivovarské řemeslo není jen obyčejné zaměstnání. Je to tvrdá práce na celý den včetně víkendů. Pokud ale tomu, co děláte, věříte a máte to rádi, tak se z práce stane srdeční záležitost, která vás žene dál. Náš sládek Jarda, který je současně i spolumajitelem pivovaru, má přes 30 let zkušeností v tomto oboru. Pivo pro něho není jen koníček. Pivo je jeho vášeň, které se věnuje dnes a denně. Vaření piva se za ta léta stalo jeho nedílnou součástí a díky ní každé ráno vstává s úsměvem. Sám Jarda říká: „Šel jsem do toho, abych vařil pivo tak, jak si myslím, že se vařit má a mohl být hrdý na to, co dělám. To vše s respektem k našim předkům a řemeslu, které oni dostali na úplný vrchol ve světě.“

Neplníme do PET lahví

Uvařit dobré a kvalitní pivo není jednoduchá záležitost. Vyžaduje to hodně poctivé práce, dodržení časově náročných postupů, úsilí a mnoho dalšího. Pokud se ale vše dodrží, tak je výsledek k nezaplacení. Proto naše piva nikdy neuvidíte v PET lahvích. Bylo by to stejné jako napsat světový bestseller na krabici od pizzy. U plastových lahví je velké riziko toho, že postupem času začnou propouštět vzduch a pivo bude znovu oxidovat. Skladování v plastových lahvích tak může výrazně narušit kvalitu piva a celé to muže dojít až k jeho znehodnocení. S plastem navíc nesouzníme ani z důvodů dodržení tradic. Naši předci plnili pivo výhradně do sudů nebo skleněných lahví a my se rozhodli tuto jejich tradici následovat.